به منظور بهبود فرم و تقارن صورت و تناسب اجزای چهره با یکدیگر ، که نتیجه آن خلق چهره ای زیباتر می باشد ، جراحی چانه یا پروتز چانه یکی از مهم ترین و تاثیرگذار ترین عمل های جراحی زیبایی صورت محسوب می شود. در این جراحی خطوط فکی تقویت شده و میزان برآمدگی چانه افزایش پیدا می کند ، که این امر علاوه بر ایجاد توازن در صورت ، با تقویت بخش پایینی آرواره ، از افتادگی بافت نرم زیر چانه و ایجاد غبغب جلوگیری می کند.
ضرورت جراحی پروتز چانه
می توان گفت که چانه در نیمه پایینی صورت ، مهم ترین نقش را در ایجاد زیبایی صورت ایفا می کند. پروفایل صورت و شکل زیبای آن در تناسب میان بینی و چانه شکل می گیرد. بنابراین یکی از مواردی که قبل از جراحی بینی باید در نظر گرفته شود ، تناسب میان بینی و چانه می باشد. گاهی یک جراحی پروتز چانه می تواند ، حتی نیاز بیمار به عمل بینی را برطرف نماید و اینجاست که اهمیت این عضو صورت در زیبایی آن مشخص می شود. البته گاها این جراحی در ترکیب با عمل های جراحی زیبایی دیگر مانند رینوپلاستی انجام می شود.
جراحی پروتز چانه یک روش دائمی برای رفع مشکلات چانه می باشد. جایگذاری ایمپلنت ها در چانه ، تنها راه حل برای مشکلاتی نظیر شکستگی یا از دست دادن استخوان فک پایین می باشد. البته بزرگ کردن چانه از طریق روش های دیگری چون ، تزریق فیلرها ( ژل یا چربی ) به چانه یا تزریق بوتاکس امکان پذیر می باشد. ولی هیچ یک از این روش ها جایگزین جراحی نبوده و موقتی هستند.
انواع پروتزهای چانه
با توجه به آناتومی صورت بیمار و جنسیت او ، ایمپلنت های چانه در اشکال و اندازه های مختلف و مناسب با ابعاد متفاوت استخوان فک پایین ، ساخته می شوند. سایر مولفه هایی که سبب تمایز پروتزهای چانه از یکدیگر می شوند ضخامت ، ارتفاع و لبه بیشینه برآمدگی هستند.
مهمترین انواع پروتز چانه عبارتند از :
پروتز چانه مرکزی
این پروتزها با اعمال کمترین تغییر در خط فک ، امکان برخورداری از درجات و میزان متنوعی از برآمدگی چانه را ، مطابق سلیقه و ویژگی صورت بیمار فراهم می کنند.
پروتز چانه آناتومیکال
این پروتز از طراحی جدیدی برخوردار است و علاوه بر تقویت چانه ، خط فک را نیز تقویت می کند. به کمک این پروتز ، جراح می تواند در کنار برجستگی چانه ، تغییرات خفیف تا متوسطی را در قسمت جلویی فک ایجاد کند.
نحوه جراحی پروتز چانه
برای جایگذاری ایمپلنت چانه ، از روش های جایگذاری داخل دهانی ( از طریق دهان ) و جایگذاری زیر دهانی ( از زیر چانه ) استفاده می شود. در صورتی که هدف از جراحی چانه صرفا زیبایی باشد ، پروتزهای چانه سیلیکونی مناسب ترین گزینه هستند. این پروتزها در ناحیه ای باریک بین استخوان و فضای زیر پوستی قرار داده می شوند ، و نیازی به ثابت کردن پروتز به استخوان فک پایین نیست.
در صورتی که هدف از جراحی زاویه دار کردن فک و صورت باشد و یا جراحی چانه ترمیمی باشد ، از پروتزهای اتیلنی در چگالی های بالا استفاده می شود. این پروتزها باید به استخوان فک پایین ثابت شوند.
نقاهت بعد از پروتز چانه
بعد از جراحی می توانید به خانه بازگردید و دوره بهبودی با کمترین میزان درد و ناراحتی و بدون حاشیه ، را بگذرانید. برای کاهش تورم در چانه لازم است ، حداقل یک روز از پانسمان بر روی چانه استفاده کنید. همچنین ممکن است جراح از شما بخواهد ، که 7 تا 10 روز از پوششی کوچک بر روی چانه استفاده نمایید. لازم است برای کسب بهترین نتایج ، مراقبت های بعد از پروتز چانه را رعایت نمایید.
نتیجه مورد انتظار پس از جراحی
پس از جایگذاری پروتز چانه می توانید تغییرات آن را به وضوح مشاهده نمایید. معمولا برآمدگی چانه بین 4 تا 8 میلی متر افزایش می یابد. مثلا در جراحی ایمپلنت چانه با هدف بهبود خط فک و بازگردانی فرم چانه ، افزایش 3 تا 4 میلی متری کفایت می کند.
پس از جراحی به دلیل شکل آناتومیک مخروطی پروتز ، حرکات چانه کاملا نرم بوده و شما تفاوتی را احساس نخواهید کرد. چانه جدید شما کاملا طبیعی به نظر می رسد و می تواند رضایت شما را به میزان قابل توجهی جلب نماید.
هزینه پروتز چانه
همانطور که پیش تر گفتیم عمل پروتز چانه ، یکی از عمل های جراحی زیبایی محسوب می شود ؛ از این رو هزینه های آن توسط شرکت های بیمه درمانی بیمار ، تحت پوشش قرار نمی گیرد. البته ممکن است در اثر حادثه انجام این جراحی ضروری باشد ، که در این صورت یک عمل درمانی به حساب می آید و مورد پشتیبانی بیمه های درمانی قرار خواهد گرفت.
تعیین هزینه دقیق جراحی به عوامل مختلفی بستگی دارد و در جلسه مشاوره پیش از جراحی و توسط جراح پلاستیک و زیبایی ، این هزینه تخمین زده خواهد شد.